perjantai 29. maaliskuuta 2013

Viinin ystävä

Kun 30 ja risat tuli täyteen vuosia sitten niin silloin pääsin viinien makuun, sen jälkeen ei paljon siidereitä ole enään tullut juotua. Kesällä joskus saunan jälkeen mutta harvemmin, silloinkin maistuu kylmä valkoviini tai kuohari. Talvisin olen enemmän nauttinut punaviinejä. Viikonloppuisin on mukava rentoutua viinin ja hyvän leffan parissa kun sitä kaksilahkeistakaan ei ole vielä vastaan tullut. ;) Myöskin aina ystävien kanssa kun vietetään laatuaikaa niin kyllä viiniä on silloinkin aina tarjolla.
Viinilaseista minulla on Iittalan Essence sarjasta valkoviini- sekä kuoharilaseja, vielä kaipailen vähän täydennystä... kuten esim...

KUVAT: IITTALA JA RIVIERA MAISON

- Essencen kuoharilaseja, maljoja, punaviinilaseja ja väkeväviinilaseja.
- Riviera Maisonin viinilasit olisivat myös tervetulleita... 
- Haaveilen myös coolerista esim...
KUVA: RIVIERA MAISON


Tällä hetkellä säilytän viinejä ihan perinteisessä viinitelineessä mutta haavelistalla on ollut jo kauan viinikaappi missä viinit säilyisivät oikeissa lämpötiloissa. 


Viinithän käy aika moneen käyttötarkoitukseen mutta itse en ole noita seuraavia vinkkejä kokeillut... :)

 

Tiesitkö että viiniä voi juomisen lisäksi käyttää myös arkiaskareissa? Lue nämä kymmenen vinkkiä ja opit kuinka käyttää viiniä uudella tavalla.
Viini on viisasten juoma. Nyt sitä voi käyttää vieläkin viisaammmin! Näiden niksien avulla voit ottaa käyttöön koko viinin potentiaalin arkipäivän askareissasi!

1. Kangasväri

Jokainen meistä on joskus läikyttänyt punaviiniä valkoiselle kankaalle ja tietää kuinka hankalaa tahra on saada poistetuksi kankaasta. Käytä punaviiniä siis myös tarkoituksellisesti kankaan värjäämiseen.

2. Kasvovesi

Punaviini on tunnetusti täynnä antioksidantteja, siksi sen voisi kuvitella sopivan käytettäväksi myös ihoa pehmentävänä kasvovetenä. Amerikkalainen näyttelijä Teri Hatcher on kertonut käyttävänsä lasillisen punaviiniä kylpyvedessään pehmentämään ihoaan. Intiassa viiniä käytetään myös muun muassa erilaisissa kylpylähoidoissa.

3. Viinijääkuutiot

Kaada viiniä jääpalamuotteihin ja laita muotit pakkaseen. Jäätyneitä viinikuutioita voit käyttää kätevästi ruoanlaitossa makua antamaan. Valkoviinijääkuutio esimerkiksi sopii erinomaisesti risottoon.

4. Hedelmien ja vihannesten puhdistaja

Puhdista hedelmät ja vihannekset viinillä. Viinin sisältämä alkoholi puhdistaa vihanneksista niissä olevia bakteereita vettä tehokkaammin.

5. Lasinpuhdistusaine

Vanhentunut valkoviini on melkein viinietikkaa. Näin ollen se soveltuu erinomaisesti käytettäväksi ikkunoiden ja muiden lasipintojen pesemiseen. Laita muutama ruokalusikallinen valkoviiniä vettä täynnä olevaan suihkepulloon, suihkuta lasiin, ja pyyhi rätillä tai paperilla.

6. Mustelmien parantaja

Vanhan kansan mukaan viinissä uitettua leivänpalaa kannattaa käyttää mustelmien parantamiseen. Tälle ei ole olemassa tieteellistä perustelua, mutta aina kannattaa kokeilla!

7. Viinitahrojen puhdistaja

Valkoviinillä voi puhdistaa punaviinitahroja. Kaada valkoviiniä punaviinitahralle ja hankaa välittömästi pyyhkeellä!

8. Lihamarinadi

Punaviini marinoi liharuoat mainiosti. Käytä punaviiniä punaiseen lihaan, ja saat ruokaan taatusti täyteläisen maun.

9. Viinietikka

Anna viinipullonjämien hapottua ilman vaikutuksesta ja siitä tulee ruoanlaitossa ja salaatinkastikkeina käytettävää viinietikkaa. Anna viinin muhia avatussa pullossa muutama viikko parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

10. Banaanikärpäsloukku

Kaada lasiin muutaman sentin verran punaviiniä. Laita sitten lasin suun päälle elmukelmua, ja töki siihen muutama pikkuinen reikä. Näin banaanikärpäset pääsevät lasin sisälle, mutta eivät löydä sieltä enää pois.
Riika Nykänen/MTV3

TEKSTI: MTV3.fi
2 kommenttia:

  1. Ihana postaus! Paljon uutta tietoa. Vielä en ole oppinut oikein viinien kuluttajaksi mutta ehkäpä joskus.

    VastaaPoista
  2. Olipa kiva postaus. Enpä tiennytkään että viiniä voi käyttää noin moneen juttuun :)
    Me ollaan miehen kanssa pikkuhiljaa alettu tykkäämään viinistä. Ollaan kai tultu tarpeeksi vanhoiksi :)

    VastaaPoista