keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Lempi ja Orkidea

Tänään se sitten kotiutui, meinaan elämäni ensimmäinen orkidea. Katsotaan saanko pysymään sitä hengissä. On se kyllä niin kaunis! Laitin viereen Kaj Franckin lokerovadin johon täytyy ostaa viikonlopuksi jotain naposteltavaa, kun pidän ystävilleni Tapas illan. Suunnitelmat tarjoiluista pyörii kovin mielessä, saa muuten vinkata hyviä ehdotuksia mitä Tapas pöytään voisi laittaa! Vaikka siinähän on melkein mielikuvitus vain rajana. :) Hain tänään cittarista myös neljä Lempi lasia, hyödynsin keräämiäni leimoja ja sain nuo neljä lasia kahden hintaan. Yritän keräillä ainakin vielä toiset neljä niitä näin alkuun. Vihreältä kaudelta, siis joskus yli kymmenen vuotta sitten olen kerännyt vihreää Vernaa ja nyt aattelin ne laittaa sitten myyntiin kun nämä Lempi lasit tulee tilalle. Vernathan on ollut jo monta vuotta vain hyllyn täytteenä kun tuo tummanvihreä ei ole enään makuuni.
                                                              
Rentoa keskiviikkoa, sää ainakin suosii!!! :)
18 kommenttia:

 1. Olen miettinyt kans viinilasien vaihtamista Lempiin. Oliko ne muuten tuossa tarjouksessa minkähintaiset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cittarin leimakortilla hinnaksi jäi kahdelle lasille 10,45e 50% alennusta siis normihinnasta eli kaksi lasia 20,90e. :)

   Poista
 2. Nyt menee vähän asian vierestä, mutta kiinnostas ne vihreät lasit jos myyntiin olet laittamassa. Missä hinnoissa liikutaan? :)

  VastaaPoista
 3. Hiiiiii! Mäkin ostin tänään elämäni ensimmäisen orkidean! <3 <3 <3 :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =D No sehän sattui hauskasti! On ne kyllä kauniita!!!

   Poista
 4. Noi Lempit kyllä houkuttaisi, ja vissiin pari leimaa jo tulikin plakkariin... Kiva kun lisäsit mut tonne sivupalkkiinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vasta olen lämmennyt noille laseille. ;) Leimoilla saa vähän hintaa pois. :D

   Poista
 5. Orkidea on kaunis kukka, mutta itse olen onnistunut tappamaan jokikisen viherkasvin :D :/ Juuri noita laseja aion itsekin hankkia meille keräilymerkeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä vähän sama juttu mutta aattelin nyt tällä yhdellä kokeilla. ;)

   Poista
 6. Hih, samoilla suunnitelmilla olen kanssasi. Itseltäni löytyi Vernaa kirkkaana 4kpl ja sammaleenvihreänä 4kpl, kummatkin olemattomalla käytöllä. Tänään sainkin kirkkaat jo myytyä ja kun vihreät saan vielä myytyä niin ostan myös cittarin leimoilla Lempi-laseja.

  VastaaPoista
 7. Noniin....onko hoito-ohjeet selvillä??? :):)

  VastaaPoista
 8. Itselläkin aikomus hankkia noita Lempi laseja juur noilla ale-hinnoilla. Ja löytyyhän täältäkin Vernaa vaaleansinisenä sekä vaalean vihreänä. Tykkään kyllä vielä niistäkin.

  Orkideaa olen ollut kauan jo ostamassa, mutta eipä vielä ole tänne kotiin asti sellainen kulkeutunut. Anopilla monta sellaista ja ihanasti kukassa, eli hyvin voivat.

  Kaunis on sinunkin kukkasi, pitkää ikää sille =)

  *Kirsikka*

  VastaaPoista
 9. Hei, tulin piipahtamaan täällä blogissasi kun niin lupasin. Ihanan näköistä sinun kotona, oletko ajatellut ammattia sisustamisesta!

  Kyllä saat orkidean menetymään kun noudatat ohjeita, tärkein on ne juurien värit joista kerroin.
  ja tässä vielä "pieni" pätkä kirjoittamastani artikkelista jossa kerrotaan orkidean hoidosta:

  Sijoitus kotona
  Perhosorkidea tarvitsee hieman enemmän valoa kuin muut viherkasvit, mutta suoraan auringonpaisteeseen sitä ei pidä sijoittaa. Lyhyestä aamu- tai ilta-auringosta ei kuitenkaan ole haittaa. Hyvä valinta on itä- tai länsi-ikkuna, johon tulee runsaasti hajavaloa. Älä siirtele kasvia turhaan paikasta toiseen, se haittaa kasvin viihtymistä ja hidastaa uuden kukinnan alkamista. Normaali 20 – 23 asteen lämpötila on orkidealle sopiva. Orkidea ei sovi omenien, banaanien tai joulukuusen välittömään läheisyyteen, ne erittävät etyleeniä joka on haitaksi orkidean kukinnalle, kukinta saattaa loppua parissa päivässä.

  Kastelu
  Perhosorkidea kestää melko hyvin kuivuutta, sillä se kykenee varastoimaan jonkin verran vettä lehtiinsä ja juuriinsa. Läpinäkyvä ruukku helpottaa tilanteen seuraamista. Kuiva juuri on hopean harmaa ja vettä täyteen imenyt juuri on kirkkaan vihreä. Anna juuren muuttua harmaaksi ennen kuin kastelet kasvin. Parhaiten kastelu onnistuu upottamalla ruukku tyveen asti kädenlämpöiseen veteen kunnes juuret ovat imeneet vettä ja ne ovat jälleen kauniin vihreät. Valuta ruukusta ylimääräinen vesi ja laita kasvi ruukkuineen suojaruukkuun.
  Kasteluväli on normaalisti viikosta kahteen. Kastelutarpeeseen vaikuttaa valo, huonelämpötila ja kasvuvaihe. Liian harva kastelutahti on yleensä parempi kuin liian usein. Perhosorkideoita ei tarvitse sumutella. Kaikkein kuivimpana talviaikana siitä saattaa olla hyötyä, mutta varo, ettei vettä jää seisomaan lehtihankaan. Tämä mädännyttää herkästi uuden lehtiverson.

  Lannoitus
  Kaupoissa on myytävänä erityisiä orkideoille tarkoitettuja lannoitteita, joita voit antaa ohjeen mukaan silloin kun orkidea on selvästi kasvussa, kukkivaa orkideaa ei kannata lannoittaa. Turvallisinta on laimentaa lannoiteannosta vielä siitä mitä ohjeessa sanotaan. Liian lannoituksen seurauksena lehtiin tulee epämuodostumia tai lehden kärjet ruskettuvat. Joidenkin kokemusten mukaan orkidea pitää jos sille antaa ”kaffeen plöröt” eli kasteluveteen sekoitettua kylmää kahvia.
  Kukinta
  Mukavalla ikkunapaikalla perhosorkidea kukkii aikanaan uudelleen. Vähäisestä valosta ei ehkä riitä energiaa kukintaan, joten sitä on tarvittaessa lisättävä kasvivaloilla. Varsinkaan talvella kukinta ei onnistu ilman lisävaloa, vaan nuput kuivuvat kesken kaiken. Liian vähäisestä valosta kertovat pitkät ja kapeat lehdet ja liian runsaassa valossa lehtien reunat saattavat punertua. Jos kukintaa ei kuulu, syynä voi olla myös liiallinen lannoitus.
  Loppuun kukkinut kukkavarsi yleensä kuihtuu pois, leikkaa kuivunut varsi pois vasta kun se on kokonaan kuivunut, näin varren ravinto-aineet on kaikki palautuneet juuristoon. Varsi saattaa myös jäädä vihreäksi ja jos päässä näkyy silmuja, nämä voivat avautua uusiksi nupuiksi. Kukinnan jälkeen kukkavarteen saattaa kasvaa erityisesti lämpimissä oloissa pieni orkidean alku eli keiki. Voit jättää sen kiinni emokasviin tai jos haluat irrottaa sen omaksi kasvikseen, odota niin kauan, että juuret ovat ainakin sormenmittaisia.

  Terkuin Kukkakaupan "täti"/puutarhuri Johanna Sillgren

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ISO KIITOS hyvistä hoito-ohjeista!!! Jonkun verran olen yrittänyt netistä ohjeita lukea mutta nyt tuli kyllä todella kattava ohjeistus! Yritän näistä nyt vinkkejä ottaa! :) Ihanaa kun kävit ja tervetuloa uudestaan. Olishan se sisustaminen minulle ammattina oikein haaveiden täyttymys, nuoruudesta asti olen pitänyt sisustamisesta ja seurannut alan trendejä. :)

   Poista